Złote zasady małej czarnej

Espresso może być ucztą dla podniebienia, pod warunkiem, że przyrządzimy je zgodnie ze sztuką. Na co zatem należy zwracać uwagę?

Eksperci z firmy Segafredo Zanetti opracowali zasadę „5M”, która mówi o tym, jak przygotować prawdziwe włoskie espresso. Jedna z nich wiąże się z  osobą, dokładniej wprawną ręką kierującą wszystkimi czynnościami. Bo nawet najbardziej profesjonalny sprzęt nie wystarczy, jeżeli temu, kto go obsługuje brak będzie odpowiedniego wyczucia, podpartego znajomością zasad ważnych podczas parzenia małej czarnej. To właśnie umiejętności i zaangażowanie baristy są istotnym czynnikiem mającym wpływ na jakość przygotowania espresso. Jeżeli mamy więc w domu ekspres ciśnieniowy, pamiętajmy o przestrzeganiu kilku reguł:

v  Dbajmy o to, aby codziennie myć elementy urządzenia, takie jak sitko czy filtry. Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy przykładają do tego uwagę.

v  Oprócz tego niezmiernie ważne są: kontrolowanie wartości ciśnienia, jakości wody oraz dobór odpowiedniego zmiękczacza wody. Jej dobra  jakość jest niezbędna do uzyskania prawdziwego cappuccino, ponieważ nieprzyjemny smak wody zepsuje jakość pary wodnej służącej do spieniania mleka. Aby urządzenie do parzenia kawy mogło pracować stale i niezawodnie, należy obniżyć twardość wody do 6 – 9 stopni w skali francuskiej. Często woda z wodociągu miejskiego ma wysoki stopień twardości – nawet 40 stopni.

v  Parzenie kawy to jedno a sposób jej podania to drugie. Styl baristy poznajemy nie tylko po sposobie przyrządzenia espresso, ale także po doborze przez niego  filiżanki. Ta – najlepiej aby była z porcelany (bowiem najlepiej utrzymuje temperaturę) z grubymi i kwadratowymi brzegami (które zapobiegają oparzeniu się).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *