Dlaczego warto jeść tofu?
Jeśli w Waszej kuchni wciąż brakuje tofu, koniecznie spójrzcie na infografikę prezentującą najnowsze odkrycia naukowe dotyczące wpływu spożywania pokarmów sojowych na zdrowie.
Soja wpływa na pracę mózgu, redukuje poziom złego cholesterolu, zmniejsza ilość tłuszczu odkładającego się w wątrobie i pozwala obniżyć ryzyko raka piersi wśród kobiet i raka prostaty wśród mężczyzn. Soja jest także wspaniałym źródłem białka. W 100 g tofu znajdziemy aż 12 g białka roślinnego.
„Do spożywania produktów sojowych, a zwłaszcza tofu, powinny przekonać się przede wszystkim kobiety” – mówi Piotr Poniński z firmy Polsoja. „Warto zwrócić uwagę na fakt, że w krajach Azji, gdzie spożycie produktów sojowych jest znacznie wyższe niż u nas, kobiety rzadziej zapadają na raka piersi i łagodniej przechodzą menopauzę”.
Spożywania soi wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego naukowcy radzą, aby w trosce o serce zastępować mięso produktami sojowymi