tradycyjna polska kuchnia Kraków

Ażeby w pełni zrozumieć sedno standardowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby doliczyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednakowoż z czasem pojawiło się także i wino, przywożone głównie z Śląska i Węgier.

Restauracja przy Rynku

Charakterystyka schematycznej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z ogromną ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i wybitnie pikantnych sosów polskich.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w największym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową własnością kuchni polskiej jest wiele typów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Marynaty banalne dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.