restauracja w Krakowie

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, ale równie prawidłowo kultowe są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak dobrego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej rozpiętości makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.