Dania włoskiej Kuchni – prostota a przede wszystkim przyjemność z jedzenia

Dla hobbystów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, perfekcyjną propozycją jest kuchnia italiano, a więc nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej znanych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, ale i parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i naturalnie rozmaryn. Prócz tego, Włosi ubóstwiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

Złączenie słusznych składników z stosownymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.