Czego oczekiwać po polskich restauracjach?

Tradycyjna, polska kuchnia to autentyczna bomba kaloryczna, jednak nie sposób się oprzeć jej smakom i zapachom. Obfitość mięs, przyrządzanych na różne sposoby, zupy, dania mączne, rewelacyjne kiełbasy, pieczywo, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, pichcona fasola, ziemniaki, i marynowane grzyby i ogórki to przymiotniki polskiej kuchni. Chociaż przyswoiliśmy wiele szczegółów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, w dalszym ciągu jesteśmy wierni miejscowym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, kotletom schabowym czy klopsikom. Które potrawy są reprezentatywne dla kuchni? Przystawka, to befsztyk tatarski z surowego mięsa wołowego, śledzie w różnych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

restauracja przy Rynku Kraków

Zupy pomału odchodzą z pokojowego menu, nie gotuje się już ich tak w szeregu przypadków, najczęściej poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, ale jeśli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub żurek na kiełbasie. Drugie danie, szczególnie jeżeli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to sztampowy schabowy z kartoflami i kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez żadnego ale z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona lub gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona czy też pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka lub też gęś napychana jabłkami, oraz zwierzyna podawana na przeróżne sposoby.